Izboljšanje videza strij in brazgotin

Zdravljenje brazgotin, oziroma omilitev videza brazgotin, spada med težje posege v smislu zadovoljitve pacienta. Gre namreč za kompleksno težavo, ki zahteva kombinacijo posegov, ki omilijo videz brazgotine, brazgotino zmanjšajo ali pa jo poskušajo vsaj narediti manj vidno.

Pristop k zdravljenju brazgotin, oziroma omilitvi njihovega videza, je odvisen od vrste brazgotin. Poznamo atrofične (pod nivojem kože), hipertrofične (nad nivojem kože) in keloide. Vse pa imajo skupno to, da je za njihovo zdravljenje potrebna potrpežljivost, čas in tudi zadostna finančna sredstva. Zelo je namreč pomembno, da se že na začetku določi pristop in s pacientom dogovori, kakšen bo okviren strošek. Škoda bi namreč bilo, da se s terapijami na sredini prekine, saj v tem primeru rezultat zagotovo ni tak, kot bi si želela tako pacient kot zdravnik.

Kakšna je vaša težava?

Brazgotine kot posledica aken

Dermatologi opozarjamo na nezdravljenost aken, saj se zavedamo, da je zdravljenje brazgotin po aknah mnogo zahtevnejše od zdravljenja aken. Glede na to, da akne prizadanejo mlade v občutljivem adolescenčnem obdobju, brazgotine po aknah zelo vplivajo na psihično počutje v že tako občutljivem obdobju in ostanejo do konca življenja.

Postopkov in posegov je veliko, od izkušenosti specialista in sodelovanja pacienta pa je odvisno, ali bo kombinacija posegov tudi zares učinkovita.

- punch izrezanje brazgotine

- subcizija brazgotine

- medicinski kemični piling 

- (RF) microneedling

Brazgotine po posegih, poškodbah

Veliko lahko za omilitev brazgotine storimo že takoj po posegu, če dosledno upoštevamo navodila za nego brazgotine in uporabljamo temu namenjene preparate. 

Kljub temu je omilitev brazgotin mogoča, velja pa enako kot za vse brazgotine, da je potreben čas ter veliko sodelovanja in potrpežljivosti iz strani pacienta.

- izrezanje brazgotine

- subcizija brazgotine

- intralezionalna aplikacija zdravila

- medicinski kemični piling

- RF microneedling

Strije

Najpogosteje strije nastanejo v nosečnosti, pogosto tudi v fazi najhitrejše rasti mladostnikov, kasneje v življenju pa ob nenadnem povečanju telesne mase. Ne glede na to kdaj nastane, predstavlja motnjo pri videzu kože in s tem tudi psihično težavo pacienta.

Veliko lahko naredimo že z dosledno nego proti strijam in s tem preprečimo njihov nastanek ali pa njihov nastanek zmanjšamo. Vsekakor uporaba preparatov proti nastanku strij ni zagotovilo, da res ne bodo nastale, vendar hkrati koži pomagamo, da se hitreje obnovi in njihov videz zelo omilimo. 

Kot velja za vse brazgotine, je najboljša individualno prilagojena kombinacija posegov, ki jo predlaga zdravnik oziroma terapevt.

- (RF) microneedling

- PRX T33® biorevitalizacija kože

- medicinski microneedling s sistemom Genosys® proti strijam

Želite posvet s specialistom?